nn

Чи справжньою буде військова міць України без вітчизняної техніки?

15 липня, 2019

Останнім часом простежується тенденція до зменшення закупівлі автомобільної техніки КрАЗ для потреб МО України та інших силових відомств на користь іншого виробника. У 2016 році, в порівнянні з 2014-2015рр., держзамовлення зменшилось втричі. А в 2019 році ситуація ще погіршилася, хоча потреба в техніці залишається.

В рамках держоборонзамовлення, ПрАТ «АвтоКрАЗ» виготовив і поставив МО України різні моделі автомобілів КрАЗ спеціального призначення колісних формул 4х4, 6х6, а також нову перспективну лінійку бронетехніки. Крім автомобільної техніки кременчуцькі фахівці розробили і виготовили причіпну і напівпричіпну техніку.

З 2014 року Збройні Сили України, підрозділи Нацгвардії і Прикордонних військ отримали кілька сотень всюдиходів КрАЗ-5233 (4х4) і КрАЗ-6322 (6х6), які визнані військовими всього світу як виконавці найскладніших задач.

 

Багатоцільові всюдиходи призначені для доставки особового складу військових частин, буксирування артилерійських систем калібром до 152 мм, транспортних і спеціальних причепів у будь-яких рельєфних та погодних умовах.

 

Затребуваний ЗСУ мобільний лазне-пральний комплекс, виробництва ПАТ «Крюківський вагонний завод» було розміщено на автомобільному шасі КрАЗ-63221 та причепі виробництва ПрАТ «АвтоКрАЗ».

 

Але, крім широковідомих моделей, які випускаються Кременчуцьким автозаводом, за цей час у тісній взаємодії з українськими підприємствами «Аеротехніка», «Іскра», «Прогрес» та іншими, «АвтоКрАЗ» розробив та виготовив цілий ряд новітньої військової техніки.

У 2014 році всі ми бачили плачевний стан техніки, якою була забезпечена наша армія. На той час, для замовника з далекого зарубіжжя, разом з партнерами «АвтоКрАЗ» розробив новий броньовик КрАЗ-Шрек, створений на базі двовісного всюдихода КрАЗ-5233НЕ. З метою посилення бойової потужності, автозавод запропонував даний автомобіль Збройним Силам України. КрАЗ-Шрек – це броньований автомобіль високої прохідності класу MPV (Mine Protected Vehicle) з днищем v-подібної форми. Бронювання автомобіля відповідає рівню балістичного захисту STANAG 4569 level 2.

 

Одночасно був виготовлений KрАЗ-Шрек-М - броньований автомобіль високої прохідності класу MPV (Mine Protected Vehicle) з днищем v-подібної форми, базою для якого послужило також шасі всюдихода КрАЗ-5233 колісної формули 4х4. Він призначений для дослідження небезпечних ділянок, пошуку і знешкодження вибухових пристроїв. Автомобіль оснащений краном-маніпулятором для розмінування зі спеціальним обладнанням, яке має дистанційне керування з кабіни. На нашу думку, автомобіль необхідний нашим Збройним Силам у зоні ООС. Бронювання автомобіля КрАЗ-Шрек забезпечує захист від ураження стрілецькою зброєю, осколками гранат, підриву мін і відповідає рівню балістичного захисту STANAG 4569 level 2.

На сьогодні автомобілі КрАЗ-Шрек затребувані військовими і миротворцями різних країн світу, але не в Україні.

 

Багатофункціональний бронеавтомобіль КрАЗ-Кугуар (за умовами замовника були поставлені автомобілі з дизельним, та бензиновим двигунами), призначений для виконання різних тактичних операцій, розроблений та поставлений на озброєння у 2014 році. Бронекорпус і бронескло автомобіля забезпечують захист екіпажу по класу CEN Level BR6. В листопаді 2014 року 10 броньовиків КрАЗ-Кугуар було передано представникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. На долю КрАЗ-Кугуарів випали перші найважчі місяці військового конфлікту на сході України в 2014 році. Вони, разом з КрАЗ-Спартанами, стали автомобілями переднього краю і часто використовувалися не за призначенням, бо у військових частинах не було в наявності іншої спеціальної техніки.

 

А у лютому в Абу-Дабі (ОАЕ) на Міжнародній виставці озброєння IDEX-2015, відбувся дебют одразу двох нових українських бронеавтомобілів, створених КрАЗом спільно з канадсько-еміратською компанією «Streit Group». Мова йде про тривісний бронеавтомобіль КрАЗ-Фіона, що базується на шасі автомобіля-всюдихода КрАЗ-6322 (6х6), а також чотиривісний броньовик КрАЗ-Ураган, створений на новому самохідному шасі КрАЗ-7634НЕ (8х8) з компонуванням «кабіна перед двигуном».

 

Напередодні 2015 року «АвтоКрАЗ» на випробувально-демонстраційному полігоні компанії передав державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України броньований автомобіль КрАЗ-Спартан. Це був перший броньовик КрАЗ-Спартан, зібраний заводом, який урочисто передав заступнику начальника державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтину Дубоносу генеральний директор ПрАТ «АвтоКрАЗ» Р.Є.Черняк.

 

На базі армійського броньованого автомобіля КрАЗ-Спартан створено й перший «розумний» вітчизняний автомобіль спеціального призначення. Новаторський для країни проект вдалося реалізувати, завдяки тісній співпраці ПрАТ «АвтоКрАЗ» і Запорізької інжинірингової компанії «Інфоком Лтд». Безпілотний КрАЗ-Спартан з дистанційним керуванням був готовий поповнити лави української військової техніки. У 2016 році були завершені всі налагоджувально-випробувальні роботи за проектом «Безпілотний автомобіль КрАЗ». Основна мета створення цього автомобіля - допомога військовим в зоні бойових дій для мінімізації ризиків і збереження життя особового складу при виконанні різних тактичних завдань. Безпілотні КрАЗи відмінно впоралися б із перевезенням боєприпасів, продовольства, палива, медикаментів у зону бойових дій і поранених - із цієї зони. Але, на жаль, Міністерство Оборони даним проектом не зацікавилося

 

Сучасні автопаливозаправники на базі всюдихідного шасі КрАЗ-63221 для потреб військових виготовлені фахівцями державного підприємства «45 Експериментальний механічний завод» (м. Вінниця) в лютому 2016 року. Відповідне тактико-спеціальне завдання було розроблено Центральним управлінням забезпечення ПММ.

Розробники і виробники спецвиробу відзначали, що вибір бази - потужного вітчизняного шасі КрАЗ-63221, для встановлення 12-кубових цистерн, був не випадковий. Надзвичайна міцність кразівської рами, у поєднанні з шинами, що забезпечують автомобілю відмінну прохідність в умовах бездоріжжя, як раз і стали визначальними.

Не останнім аргументом на користь армійського шасі КрАЗ стало його традиційне капотне компонування. Слід зазначити, що шасі КрАЗ-63221 - одна з найпопулярніших у машинобудівних підприємств моделей торгової марки КрАЗ як в Україні, так і за її межами. Спецобладнання, встановлене на його базі, широко застосовується не тільки військовими, а й газовиками і нафтовиками.

 

Новенька автоцистерна на шасі всюдихода КрАЗ-5233ВЕ з’явилася у 2016 році в модельному ряду спецтехніки КрАЗ. Спецмашина із 5-кубовою цистерною призначена для транспортування і короткочасного зберігання питної води в польових умовах.

 

У серпні 2016 року ПрАТ «АвтоКрАЗ» у тісній співдружності з Крюківським вагонобудівним заводом (Кременчук) виготовлено ще один спецавтомобіль для військових – траншейно-котлованна машина ПЗМ-3 на шасі КрАЗ-5233НЕ. Техніка призначена для риття траншей і котлованів у ґрунтах різних категорій, а також для засипання виїмок і розчищення майданчиків. Базою машини послужило броньоване шасі всюдихода КрАЗ-5233НЕ колісної формули 4х4, яке має оригінальну конструкцію. Спеціальне шасі, згідно з техзавданням, має броньовані кабіну, моторний відсік та паливний бак.

 

У жовтні 2016 року сімейство важких броньованих всюдиходів КрАЗ поповнилося новою нетиповою моделлю колісної формули 4х4. До Урагану, Шрека та Фіони приєднався КрАЗ-Хaлк, що має відмінну від представників цієї лінійки конструкцію.

Новий бронеавтомобіль створений на базі всюдихода КрАЗ-5233. Його конструктивна відмінність від побратима 4х4 - КрАЗ-Шрека, - у відсутності рами. Всі агрегати автомобіля закріплені безпосередньо на несучому корпусі. До 16 тонн (із 18-ти у Шрека) знизилася його повна маса, також помітно зменшилися висота всього виробу і його посадкова висота. Це значно поліпшило ергономіку і експлуатаційні якості машини. Днище бронекорпусу має V-подібну конструкцію, що в разі підриву розсіює силу удару від вибуху, спрямовану на пасажирів. Балістичний захист бронеавтомобіля відповідає рівню 2 по STANAG 4569.

На сьогодні, жоден автомобіль КрАЗ-Халк не поставлений до Збройних Сил України.

 

Згідно з планом науково-дослідних робіт на 2016 рік, «АвтоКрАЗ» разом з партнерами створив для сухопутних військ МО України командно-штабну машину (КШМ), призначену для монтажу функціональної апаратури та забезпечення життєдіяльності особового складу машин керування.

Спецвиріб по суті є робочим приміщенням для особового складу, у якому (і в КУНГу, і в кабіні) розміститься функціональна апаратура.

 

Черговою новинкою ПрАТ «АвтоКрАЗ» доповнило лінійку своєї броньованої техніки в 2017 році. На замовлення ДСНС було розроблено спеціальний автомобіль КрАЗ-6322 ПМ-В (піротехнічна машина важкого типу), оснащений броньованою кабіною та краном-маніпулятором.

Такі розмінувальники із найсучаснішим обладнанням дуже актуальні у східному регіоні країни для очищення землі Донбасу від смертоносних вибухових пристроїв, які у достатній кількості є на полях, у лісах та населених пунктах.

 

На виставці «Зброя та безпека-2018» вперше в Україні, була представлена нова модифікація БМ 9П140 «УРАГАН» на автомобільному шасі КрАЗ-63221, яка є результатом спільної роботи державного підприємства «Шепетівський ремонтний завод» та ПрАТ «АвтоКрАЗ». Техніка має покращені технічні характеристики, як вогневі так і маневрені. Виріб отримав нові конструкційні зміни, які направленні на підвищення бойової ефективності машини.

 

Нова модель, яку Кременчуцький автозавод у своїй продуктовій лінійці ще не мав, виготовлено в 2018 році - повнопривідний сідельний тягач КрАЗ-6510ТЕ (6х6). Технічні вимоги до новинки прописав замовник. Основні відмінності від решти тягачів КрАЗ - безкапотна кабіна з місцем для відпочинку, двигун потужністю 460 к.с., коробка – автомат, лебідка з гідроприводом та сідельно-зчіпний пристрій з трьома ступенями свободи під шворінь 3,5”. 

 

Згідно з планом ДКР і НДР, у травні 2018 року Кременчуцьким автозаводом виготовлено нові 5 і 9-кубові автоцистерни на шасі всюдиходів КрАЗ-5233НЕ та КрАЗ-6322.

АЦП-5(5233) та АЦП-9(6322) призначені для транспортування і короткочасного зберігання питної води в польових умовах. Повнопривідні автомобілі КрАЗ-5233НЕ та КрАЗ-6322 - найкращі із прохідності, тому автоцистернам не важко виконати доставку питної води до будь-якої точки призначення в будь-яких дорожніх та екстремальних умовах, що часто виникають у військових частинах та на передовій.

 

Новітні розробки - унікальна українська 155-мм самохідна гаубиця «Богдана» та автоматизована ракетна система залпового вогню «Верба» на шасі КрАЗ-63221 були показані 24 серпня 2018 року на параді, присвяченому Дню Незалежності України.

 

У серпні 2018 року «АвтоКрАЗ» випустив новий військовий рефрижератор на базі шасі КрАЗ-5401Н2 (4х2). Автомобіль призначений для підвезення свіжих, охолоджених та заморожених продуктів для потреб підрозділів продовольчого забезпечення Збройних Сил України.

 

БМ-21 УМ Берест - нова бойова машина на базі КрАЗу може замінити БМ-21 Град, що стоїть на озброєнні ЗСУ. Глибоку модернізацію 122-мм реактивної системи залпового вогню провело ДП «Шепетівський ремонтний завод», а в якості бази «Укроборонпром» вибрав український КрАЗ нового перспективного покоління з компонуванням «кабіна над двигуном».

Повнопривідне шасі КрАЗ-5401НЕ (4х4), на яке встановлено Берест, - одна з недавніх розробок ПрАТ «АвтоКрАЗ» перспективного безкапотного напряму. Воно обладнане дворядною 4-дверною кабіною, яка дозволяє зручно розмістити екіпаж і всю необхідну апаратуру управління вогнем.

 

В 2019 році контрбатарейний радар 1Л220УК, розробки КП «НВК «Іскра», що входить до складу ДК «Укроборонпром», успішно завершив польовий етап державних випробувань. Складовими частинами контрбатарейного радару стали повнопривідний сідельний тягач-суперваговоз КрАЗ-6446 і напівпричіп Н251Н2 виробництва ПрАТ «АвтоКрАЗ».

 

«АвтоКрАЗ» у перших числах нового 2019 року відвантажив Збройним Силам України нове повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8х8.

Самохідне шасі, вантажопідйомністю 27 т, призначене для монтажу важкого спецобладнання. Від своїх попередників воно відрізняється більш потужним - 460 к.с. двигуном та автоматичною коробкою передач.

 

На базі шасі науково-виробничим підприємством «Аеротехніка-МЛТ» створено наземну мобільну радіолокаційну станцію VHF діапазону AMBER-1800 (БУРШТИН-1800), яка призначена для автоматичного виявлення повітряних об'єктів, визначення їх поточних координат і видачі радіолокаційної інформації споживачеві.

 

В 2019 році Україна освоїла виробництво власного протикорабельного ракетного комплексу «Нептун», призначеного для контролю та захисту морських кордонів. Мобільний ракетний комплекс РК-360МЦ призначений для ураження надводних і наземних об'єктів противника на відстані до 300 км. Уніфікована пускова установка УСПУ-360 базується на повнопривідному шасі 8х8 - КрАЗ-7634НЕ.

 

До кооперації з розробки та виробництва РК «Нептун» разом із «КрАЗом» були задіяні ДержККБ «Луч», «Оризон-Навігація», «Імпульс», «Візар», ЦКБ «Арсенал» Національного космічного агентства України, провідні оборонні приватні компанії «Телекарт-прилад», «Укрінмаш», «Українська бронетехніка», «Мотор Січ». До речі, всі машини супроводу і підтримки нового комплексу базуються на українському шасі виробництва ПрАТ «АвтоКрАЗ».

 

Ще однією новою продукцією на базі КрАЗу поповнилися ряди Збройних Сил України в 2019 році - автокраном КТА-25, змонтованим на шасі КрАЗ-63221. Кранові установки на шасі КрАЗ мають ряд переваг: високу несучу здатність автомобільного шасі, прохідність і стійкість, економічність, простоту і надійність, високу вантажопідйомність.

 

Сьогодні «КрАЗ» пропонує своїм покупцям 25-, 32- і 40-тонні автокрани на базі своїх шасі різних колісних формул і компонувальних рішень. Серед фаворитів у споживачів і машзаводів - шасі КрАЗ-65053, КрАЗ-6322/63221. Нещодавно до них додалося безкапотне шасі КрАЗ-6511, одна з перспективних моделей підприємства, на яку, на вимогу замовника, було встановлено 40-тонне кранове обладнання.

 

Були виготовлені для військових й спецавтомобілі з екскаваторним обладнанням. Наприклад, екскаватори-планувальники UDS-114, які мають у своєму складі базу - повнопривідне всюдихідне шасі КрАЗ-6322 (6х6) вантажопідйомністю 20,6 т., та спецнадбудову - екскаватор-планувальник UDS-114 (Словаччина).

 

З 2014 року у зв’язку з припиненням співпраці з РФ, «АвтоКрАЗ» переорієнтувався на постачальників з інших країн, та слідує курсом імпортозаміщення. Той об'єм постачання двигунів, який щомісяця замовлявся «КрАЗом» на ЯМЗ, сьогодні підприємству без проблем компенсувала компанія Weichai Power.

Кременчуцький автозавод не купує в РФ не тільки двигуни, а й сталь, електрообладнання, поковки, гумотехнічні вироби, підшипники і багато іншого.

Зокрема, зараз електрообладнання КрАЗ закуповує в Польщі, Білорусії, підшипники - Польщі, Туреччині, Індії, метизну продукцію освоїли в Кривому Розі, листовий прокат - у Польщі, Чехії, опрацьовується й Китай, Запоріжсталь «перекриває» поставки Новолипецького меткомбінату. І це далеко не повний перелік рівноцінної заміни російських на альтернативних постачальників.
Відомості про те, як армійська техніка КрАЗ допомагає зберігати цілісність українського кордону, рятує життя нашим захисникам, надходять на «АвтоКрАЗ» щодня. І що б там не казали недоброзичливці в сторону української техніки, лобіюючи інтереси імпортних машин, життя і реальні події з лінії фронту дають їм свою об'єктивну відповідь: КрАЗи несуть службу справно - перевозять особовий склад, амуніцію, спецобладнання і багато інших вантажів, доставляють населенню продовольство, захищають своєї бронею на лінії вогню.

Пишаємося й тим, що за п’ять років не було жодного повідомлення про трагічну загибель українських воїнів, які знаходилися в броньованому автомобілі КрАЗ. Натомість під час загострень на передовій, ми читали повідомлення в офіційних зведеннях Державної прикордонної служби та Національної гвардії України, в новинах вітчизняних ЗМІ: «Кугуар» врятував життя прикордонному наряду», «Під час евакуації пораненого, «Кугуар» знову врятував життя військовим», «Броньований Кугуар прикордонників підірвався на міні, але врятував життя пораненому бійцю», «Бронемобіль Кугуар спас життя бійців, витримав 72 попадання». Ще більше їх - у розповідях бійців із передової, очевидців та тих, хто вцілів, завдяки надійному захисту КрАЗу.

Український виробник – завод КрАЗ, йде на зустріч пропозиціям та побажанням військових. Підприємством враховано досвід застосування техніки в зоні АТО (ООС), та планується подальший розвиток військової лінійки спецтехніки КрАЗ, аби прискорити відновлення миру в країні, полегшити українським військовим виконання ними своїх обов’язків та задля збереження людських життів.

Проте військові зазначають, що тієї кількості нової техніки, яка надійшла до Збройних Сил України, недостатньо, потрібно продовжувати технічне переозброєння військових частин і підрозділів.

«АвтоКрАЗ» і сьогодні готовий у повному обсязі забезпечити військові підрозділи ЗС України необхідною сучасною вітчизняною технікою. КрАЗ може поставити автомобілі-всюдиходи колісних формул 4х4 та 6х6, броньовану техніку, а також різну бойову спецтехніку, виготовлену на базі КрАЗ.

Сьогодні виробничі потужності та кваліфікований кадровий потенціал дозволяють забезпечити виконання будь-якого замовлення у будь-якому обсязі для різних секторів української економіки. Тому не зрозуміло, чому Збройні Сили України поповнюються автомобілями Богдан (МАЗ). «КрАЗ» готовий здійснити заміщення імпорту добротною, ефективною, надійною вітчизняною технікою. «КрАЗ» чекає нових замовлень і повністю готовий для їх виконання.

Кількість переглядів 2592

Архів новин