nn

Де обіцяна підтримка вітчизняного виробника? Переможцем тендеру щодо закупівлі самоскида для Полтавського КАТП -1628 необґрунтовано став іноземний виробник

09 квітня, 2020

8 квітня тендерний комітет оголосив про визначення переможця у відкритих торгах на закупівлю товару   «Великовантажні мототранспортні засоби (самоскид МАЗ-5550 С3 обладнаний відвалом (або еквівалент)».

Для комунального автотранспортного підприємства   обрано  вантажний автомобіль білоруського виробника, а саме самоскид на базі МАЗу. А пропозицію  місцевого виробника - «АвтоКрАЗу», дешевшу на 750 тисяч грн,  відхилено. Серед п’яти учасників торгів «АвтоКрАЗ» надав  одну із найбільш економічно вигідних пропозицій  -   самоскид КрАЗ-5401С2-500 із відвалом, що відповідає всім заявленим технічним параметрам. Але економія бюджетних коштів та підтримка автовиробництва в регіоні не стали пріоритетом для влади Полтави. 

Не зважили навіть на те, що за відсутності у РБ металургійних виробництв, для виготовлення МАЗів на 90% використовують метал, комплектуючі,  поставлені із Росії. Оснащений самоскид МАЗ знову ж російським санкційним двигуном  – ЯМЗ-53623, що підтверджується  сертифікатом відповідності,  наданому  в технічній документації до тендеру.  Тобто кошти українських платників податків використовуються для розвитку  економіки країни-агресора, для  посилення   залежності  економіки України від іноземного виробника.  При цьому страждають від відсутності замовлень вітчизняні заводи, без роботи залишаються тисячі українців, вимиваються кошти з державного, обласного, міського бюджетів.

Названа у протоколі  причина відхилення   пропозиції «КрАЗу»   - неправомірна та упереджена. Це невідповідність поданих матеріалів до умов тендерної документації, а саме  надання  звітності ТОВ «КрАЗ» - дилером  ПрАТ «АвтоКрАЗ»,   лише за один звітний період, в той час коли вимагається   інформація за два звітні періоди.  Але ТОВ «КрАЗ»  надав матеріали про те,  що підприємство  розпочало свою діяльність лише у травні минулого року, тому апріорі не могло виконати цю вимогу. 

Не дивлячись на те, що від керівників міста  неодноразово лунали обіцянки   підтримати замовленнями  власного товаровиробника   - «АвтоКрАЗ»,   яке через   кризу та спад на внутрішньому ринку переживає нелегкі часи, на ділі цього не сталося.  Занепокоєння долями підприємства, що сплачує значні податки до бюджетів різних рівнів, працівників, зайнятих на виробництві,  залишається тільки декларацією, не підтриманою реальними справами.

 
Кількість переглядів 1546

Архів новин