nn

«АвтоКрАЗ» підтримує законопроєкт щодо локалізації виробництва, спрямований на розвиток машинобудування

10 липня, 2020

9 липня на Крюківському вагонобудівному заводі народні депутати України, представники комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, які є ініціаторами та розробниками законопроєкту щодо локалізації виробництва зустрілися з керівниками промислових підприємств Полтавщини та Харкова, представниками органів місцевого самоврядування.

Мета зустрічі – презентація та обговорення законопроєкту №3739 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі», що передбачає  створення передумов для економічного підйому, розвитку промисловості країни. Автори закону вимагають, щоб товари, які закуповує держава, були, принаймні, частково виготовлені в Україні.

Усього документ підписали 38 народних депутатів із різних депутатських фракцій та груп. Його розроблено у активній співпраці з Федерації роботодавців України. Головною ідеєю законопроєкту є створення умов і можливостей для України закуповувати товари вітчизняного виробництва.

Основні положення законопроєкту: локалізація має стати кваліфікаційним критерієм для участі в закупівлі;  вимога локалізації   поширюється на 4 підгалузі машинобудування: залізничний та міський пасажирський транспорт, комунальна і спецтехніка, енергетичне машинобудування; передбачає вимогу локалізації на рівні 25-40% на початковому етапі; методику визначення ступеня локалізації затверджує КМУ. Прораховано й  економічний ефект від його прийняття та впровадження: зростання ВВП на 3,9% протягом 3-5 років; створення 62,5 тис. нових робочих місць; зростання податкових відрахувань приблизно на 8%.

Учасники зустрічі-презентації прийняли рішення звернутися до мерів та міських рад із проханням підтримати закон про захист національних виробників.

Заступник голови комітету ВРУ Дмитро Кисилевський зазначив: «Держава повинна гарантувати ринок для вітчизняних підприємств, які за умови дотримання нового закону мають заохочуватися та отримувати замовлення. Треба позбутися комплексу економічної меншовартості. В державних закупівлях Європи рівень імпорту 5%, а у нас – 50%. Це порушує інтереси українців».

Участь у обговоренні взяв і генеральний  директор  ПрАТ «АвтоКрАЗ»  Роман Черняк: «Повністю підтримую цей проєкт. І все ж головне – це голосування в залі Верховної Ради, щоб депутати прислухалися до нашої думки. Наше підприємство зараз працює більше на іноземних ринках (в тій же Болівії, Нігерії, Лаосі). Там теж вимагають локалізації, всі хочуть завантажити роботою своїх людей. Ще один приклад: коли Ілон Маск хотів побудувати завод у Китаї, умовою цього було дотримуватися локалізації від 30 до 100%. Аналогічний закон має працювати в Україні, щоб не було таких випадків, коли мер Кременчука купує машину за 2,5 млн, в той час, коли техніку з такими ж характеристиками «КрАЗ» пропонує за 1,5 млн. Звертаюся також до Полтавської ОДА: за два останні роки понад 50 млн грн. втрачено на закупівлю техніки у іноземних виробників за завищеними цінами. А зараз проводиться тендер на 40 млн на закупівлю 14 комунальних машин. Ми пропонуємо таку техніку за 30 млн, цим самим можна зекономити 10 млн грн. Сподіваюся, що закон щодо локалізації виробництва буде працювати, для цього потрібен контроль за його виконанням». 

Господарі заходу – ПАТ «КВБЗ» – навіть пообіцяли назвати один із поїздів іменем розробників закону.

Гості виставки-форуму та журналісти також оглянули зразки продукції, які експонували провідні підприємства машинобудівної галузі. ПрАТ «АвтоКрАЗ» представив лінійку техніки цивільного та військового призначення, яку високо оцінили всі присутні. Їх презентацію провів генеральний директор заводу Роман Черняк: «На виставці представлені лише деякі зразки продукції «АвтоКрАЗу». Ми готові закрити всю лінійку потреб як у комунальній, спеціалізованій, так і в техніці військового призначення. Закуплені ще на початку військових дій на сході країни броньовані автомобілі добре зарекомендували себе, рятуючи життя та здоров’я наших захисників». 

Експозиція від «КрАЗу» – це спеціальні броньовані  автомобілі КрАЗ-Фіона на шасі КрАЗ-6322; КрАЗ-Халк; КрАЗ-Шрек на шасі КрАЗ-5233НЕ; КрАЗ-Шрек М на шасі КрАЗ-5233НЕ; КрАЗ-Спартан; КрАЗ-Кугуар;  ізотермічний фургон на шасі КрАЗ-5401Н2; паливозаправник на шасі КрАЗ-5233НЕ; порт. завантажувач КрАЗ-5401К2-024 з обладнанням «ВЛІВ XR7S»; КДМ на шасі КрАЗ-5401Н2; шасі КрАЗ-63221 (Євро-6); сідельний тягач КрАЗ-6510ТЕ; автоцистерна пожежна АЦ-13-70 на шасі КрАЗ Н23.2;  самоскид КрАЗ-7133С4; автокран МКТ-25 на шасі КрАЗ-65053; пилоподавлювач на шасі КрАЗ-7133С4.

 
 
 
 
 
Кількість переглядів 4424

Архів новин