nn

Завдяки Жеваго на Полтавщині є і буде футбол!

17 травня, 2016

Полтавський футбольний клуб «Ворскла» зіграв свій заключний матч з «Олександрією» в українській Прем'єр-лізі. Це була лише символічна гра, якою ворскляни резюмували свої досягнення - фініш двічі поспіль у п'ятірці кращих команд країни.

Так само, як «КрАЗ» - візитна картка Полтавщини промислової, так і «Ворскла» - її спортивна візитівка. Полтавська область сьогодні - один з найбільш розвинених промислових регіонів країни, а також лідер за темпами розвитку футболу в Україні. Без перебільшення можна сказати, що заслуга в цьому конкретної особи - політика і бізнесмена Костянтина Жеваго. ФК «Ворскла», а також фарм-клуби «Гірник-Спорт» та «Кремінь», - масштабний соціальний проект почесного президента футбольного клубу «Ворскла» Костянтина Жеваго, яким може пишатися вся спортивна Полтавщина.

 
 

Сьогодні український футбол збитковий за своєю суттю. «Гра мільйонів» вимагає вкладення мільйонів, і не в гривнях, а в у.о. Дозволяють такі витрати лише меценати, які по-справжньому закохані у футбол і фанатично вірять у спортивне майбутнє України. Костянтин Жеваго - один із небагатьох в країні, хто вкладає в спорт і душу, і гроші.

Так, річний бюджет ФК «Ворскла» становить близько 10 млн. доларів США. Грошові кошти направлені на різні напрямки. Основна стаття витрат, звичайно, - розвиток першої команди: необхідна екіпіровка, 14 осіб тренерського та адміністративного складу, тренувальні бази, футбольні поля і багато іншого з того, що дозволяє тримати високу планку. Так, у головної команди «Ворскли» - одна з кращих заміських навчально-тренувальних баз серед усіх футбольних клубів країни. Вона складається з величезного спортивного комплексу, оснащеного сучасним медико-реабілітаційним центром, басейном, рестораном і 25 двомісними номерами для проживання футболістів. У 200 метрах від бази - три повнорозмірних футбольних поля з трав'яним газоном, тенісні корти, баскетбольний та волейбольний майданчики, міні-футбольне поле. Утримання стадіонів «Ворскла» і «Лтава» - велика стаття витрат: 10 млн. грн. на ремонт головного стадіону Полтави витрачено в 2013-му, а у зв'язку з участю «Ворскли» в Лізі Європи 2015/16 - ще 2,5 млн.грн на черговий ремонт трибун і системи автоматичного поливу, заміни сидінь тощо.

Істотні інвестиції йдуть на «виховання» майбутніх гравців основного складу - молодих футболістів команд U-19 і U-21. На стадіоні «Лтава», в приміському селищі Крутий Берег, два повнорозмірних поля, де свої офіційні і товариські матчі проводять дублери «біло-зелених» і «Ворскла» U-19. А в 2015-му в межах стадіону «Лтава» для самих маленьких футболістів побудовано міні-майданчик із сучасним покриттям. Ось-ось відкриють двері відразу два сучасних нових стадіону в с. Нижні Млини та на території Полтавського автоагрегатного заводу, де діти від 6 до 17 років зможуть проводити футбольні поєдинки на полях із натуральним і штучним покриттям останнього покоління.

 
 

У березні нинішнього року керівництво «Ворскли» прийняло рішення про створення власного інтернату, де будуть жити і тренуватися найталановитіші діти Полтавського регіону. Адже у «Ворсклі» завжди приділяли велику увагу доморощеним талантам, яким завжди можна розраховувати на певний аванс, за умови високої працездатності. Наприклад, кременчужанин Роман Безус пройшов шлях від кременчуцького «Кременя» до київського «Динамо» і національної збірної України. Зараз креативний півзахисник, який володіє неабиякою технікою, - один із стрижневих виконавців в дніпропетровському «Дніпрі».

 
 

Можна перераховувати нескінченно все, що, не афішуючи, робить народний депутат Костянтин Жеваго для Полтавщини: це і допомога багатьом дитячим будинкам, інтернатам, а також адресна матеріальна допомога нужденним хворим дітям. Та показовим залишається те, що ФК «Ворскла» має славу справжньої грози авторитетів українського футболу. Київське «Динамо», донецький «Шахтар», луганська «Зоря» та інші маститі команди не раз втрачали важливі турнірні бали в протистоянні з «Ворсклою». Потрібно відзначити, що команда демонструє серйозну підготовку, амбітність і рішучість у досягненні поставлених керівництвом завдань. Боси клубу, у свою чергу, не забувають гідно преміювати команду за особливі успіхи. Тоді як луцька «Волинь», донецький і запорізький «Металурги», харківський «Металіст», дніпропетровський «Дніпро», одеський «Чорноморець», ужгородська «Говерла» та інші колись успішні колективи або розпалися, або на межі зникнення з футбольної карти України. Навпроти «Ворскла», за 11 років керування клубом Костянтином Жеваго, у четвертий раз виходить до Ліги Європи УЄФА і знову захищатиме честь українського футболу в одному з найпрестижніших клубних турнірів Старого світу. Лише 12 командам країни з того часу, як Костянтин Жеваго став на чолі «біло-зелених», пощастило брати участь в єврокубкових турнірах. Найчастіше полтавської «Ворскли» у Лізі Європи виступали лише чотири клуби.

 

У черговий раз, виступаючи на центральній спортивній арені Полтавщини перед уболівальниками, рульовий «Ворскли» подякував усім за підтримку рідної команди, акцентувавши увагу на тому, що саме для них футбол в Полтавському регіоні буде жити і успішно розвиватися, а футбольний клуб із року в рік ставитиме перед собою амбітні завдання і їх досягатиме. Йому віриш, адже ще жодного разу за час керування клубом К. Жеваго не дав засумніватися в тому, що «Ворскла» в його надійних руках була, є і буде дорогою візитною карткою, яку можна гордо пред’явити у вищому футбольному суспільстві.

Кількість переглядів 3138

Архів новин