nn

КрАЗ заощаджує електроенергію і газ

23 червня, 2016

В рамках діючої у ПАТ «АвтоКрАЗ» програми з енергозбереження, а також для зниження собівартості і підвищення якості продукції, технічними службами підприємства проведений перехід на використання у виробництві нових лакофарбових матеріалів атмосферної сушки. Це дозволить замінити у технологічному процесі фарбування вузлів і деталей автомобіля КрАЗ енерговитратні операції з високотемпературним - до +135 ?С, сушінням лакофарбового покриття в парових і газових сушильних камерах, на менш енерговитратні.

Зокрема, замість епоксидного ґрунту ЕП-0228 впроваджено акриловий АС-010, технологічний режим сушіння якого здійснюється при температурі + 20 0С. Незважаючи на те, що при практично однаковій вартості ґрунтів витрачання нового - АС-010, на 30% вище, ніж попередника ЕП-0228, у кінцевому підсумку на економії газу і електроенергії підприємство збереже за рік близько 600 тис. грн. При цьому економія на один автомобіль складе близько 500 грн.

Впровадженню нових схем фарбування передував повний цикл лабораторних і виробничих випробувань, які були розпочаті в грудні минулого року. Результати випробувань зафіксували, що новий лакофарбовий матеріал за своїми фізико-механічними властивостями не поступається попередньому.

КрАЗ планує й надалі продовжити роботи із здешевлення витрат на виробництво автомобілів зі збільшенням якості продукції за рахунок застосування нових енергозберігаючих технологій і сучасних матеріалів.

Довідка:

Фарбувальне виробництво ПАТ «АвтоКрАЗ» - це великий енергоємний підготовчо-фарбувально-сушильний комплекс, розташований в основних цехах складального виробництва. Для фарбування вузлів і деталей автомобіля використовуються методи нанесення лакофарбових матеріалів: «занурення» і конвективне розпилення з використанням пневмофарборозпилювачів.

Для нанесення антикорозійного ґрунту на кабіну автомобіля використовується електрофорезний метод (анафорез), принцип якого полягає в поверхневій дифузії лакофарбового матеріалу.

Основні лакофарбові матеріали, використовувані в виробничому циклі, - це антикорозійні ґрунтовки (алкідні, епоксидні), ґрунт-емалі і емалі (алкідні, меламінові, поліуретанові і т.д.). «АвтоКрАЗ» працює більш ніж з 20-ма підприємствами і фірмами - виробниками лакофарбових матеріалів як в Україні, так і за її межами.

Кількість переглядів 1923

Архів новин