nn

«Лаптьожнику» КрАЗ-255Б — 50!

11 липня, 2017

Півсторіччя назад — у липні 1967 року, він став на конвеєр Кременчуцького автозаводу і продержався на ньому аж  до 1993 року. За цей час було випущено 160732 автомобіля сімейства КрАЗ-255Б/Б1, із них тільки в експортно-тропічному виконанні підприємством продано за кордон понад 30 000 одиниць. А скільки шасі було експортовано в складі різних спецвиробів — знають лише архіви ВО «Автоекспорт» та засекречені управління ГКЭС СССР. Найбільший випуск автомобілів цієї серії припав на 1978-1987 рр., коли щорічно з конвеєра сходило по 7500-8000 одиниць.

Підкорювач бездоріжжя, всенародний любимець, «лаптьожник», автомобіль-легенда - усе це народні назви КрАЗ-255Б, які він заслужив завдяки надійності, міцній конструкції, витривалості, ремонтопригодності та, особливо, високій прохідності.

50 років – похилий вік для техніки, деякій — й десять років вже межа. Але КрАЗ-255Б йти на заслужений відпочинок не збирається. Сьогодні, через майже чверть століття після зняття з виробництва автомобілів сімейства КрАЗ-255Б, їх можна зустріти в країнах СНД, на гірських дорогах Індії, Афганістану, Ірану, в саванах, пісках і тропічних джунглях Африки тощо. Участь у бойових діях, миротворчих місіях, ліквідації надзвичайних ситуацій, робота в екстремальних природно-кліматичних і дорожніх умовах — це минуле і теперішнє «лаптьожника». Зараз КрАЗ-255Б продовжує нести бойову службу на «гарячому» сході країни, в основному — інженерних військах ВСУ в складі різних спецвиробів. Зведення з передової — цьому підтвердження. Одне з останніх — із прес-центру штабу АТО про те, що військові інженери встановили тимчасову понтонну переправу з підвищеною вантажопідйомністю довжиною близько 70 метрів на річці Сіверський Донець поблизу села Кримське. Завдяки КрАЗ-255Б у складі ПМП, відновлено транспортне сполучення в цьому та багатьох інших районах, де через військові дії воно обмежене або відсутнє.

Роки не старять КрАЗ-255Б. Кременчуцький всюдихід-легенда продовжує невтомно нести службу в армії та народному господарстві понад 50-ти країн світу. Це — гордість «КрАЗу», та висока планка, яку сьогодні з надлишком перевищили сучасні кременчуцькі вантажні автомобілі – всюдиходи  КрАЗ-5233 та КрАЗ-6322.

 
 
 

Фото: news.liga.net, tyzhden.ua

Кількість переглядів 1880

Архів новин