nn

На «АвтоКрАЗі» навчалися рятівники ДСНС України

14 грудня, 2017

14 грудня на ПрАТ «АвтоКрАЗ» проводилися тактико-спеціальні навчання за темою: «Гасіння пожежі у великій за площею складській будівлі»  із розгортанням мобільної оперативної групи. Навчання на автозаводі відбулися в рамках проведення 13-14 грудня у Кременчуці ДСНС України навчально-методичних зборів із питань реагування на надзвичайні ситуації. Під час навчань була задіяна велика кількість одиниць спеціальної та пожежної техніки. Більше 50 рятівників із числа заступників керівників управлінь підрозділів ДСНС зі всієї країни з’їхалися на відпрацювання методик швидкого реагування під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Серед основних завдань зборів: аналіз стану готовності до виконання завдань за призначенням підпорядкованих підрозділів територіальних органів управління та формувань центрального підпорядкування ДСНС, обмін досвідом у сфері організації реагування на надзвичайні ситуації та визначення рівня фахової підготовки учасників зборів.

За словами начальника Центру організації служби, підготовки сил та забезпечення реагування на надзвичайні ситуації ОРС ЦЗ Управління забезпечення ОРС ЦЗ ДСНС України, полковника служби цивільного захисту Владислава Ковгана, ці збори організовані із метою продемонструвати керівному складу управлінь як правильно розставляються сили та засоби на пожежах, як безпомилково вибрати вирішальне направлення при гасінні пожеж  певних видів будівель та споруд. Враховуючи те, що останнім часом почастішали пожежі на складах, вирішили в рамках семінару із замами начальників управлінь провести тактико-спеціальні навчання на подібній складській будівлі великої площі, яка є на Кременчуцькому автозаводі. Задіяли 15 одиниць різної спецтехніки, в основному - автоцистерни, автодрабини, техніку, пристосовану для підвезення води, колінчатий підйомник та стаціонарний гнучкий резервуар для технічної води. Після навчання детально обговорюються дії рятувальників під час гасіння, визначаються помилки і кожен для себе бере раціональне зерно.

Навчання максимально наближені до реальної надзвичайної стації та її ліквідації, супроводжувалися димом, сиреною та застосуванням вогнегасних речовин. Під час тренувань, що пройшли на автозаводі напередодні семінару, були до дрібниць відпрацьовані усі дії.

Після тренінгового гасіння складу рятівникам показали лінійку нової техніки, що випускає автозавод. У тому числі - нове шасі КрАЗ-5401, виготовлене згідно умов одного із останніх тендерів ДСНС. Шасі призначене під встановлення пожежного спецустаткування.  Завершився візит українських рятівників на «КрАЗ» показовими заїздами великовантажного всюдиходу КрАЗ-6322 по перешкодах випробувального полігону підприємства. Наостанок – фото на пам'ять .

Такі збори, за свідченням учасників, досить ефективні, оскільки випадки вибухів на військових складах та на решті об’єктів, що мають велику площу, на жаль, не такі вже й рідкість в Україні. Трагічний резонанс Бахмуту, Кривого Рогу, Сватова, Балаклеї, Калинівки та ін. висуває такі тренінги в число пріоритетних у мнсників. Очевидно, що такі заходи сприятимуть підвищенню професійного рівня рятувальників та більш оперативному реагуванню на надзвичайні ситуації.  

 
 
 
 
 
 
Кількість переглядів 1928

Архів новин