nn

Українські курсанти навчаються водінню на тренажері КрАЗ

18 червня, 2014

Науково-виробничим підприємством "МЕТЕКОЛ" (м. Ніжин, Чернігівська обл.) - українським розробником і виробником тренажерів і технічних засобів навчання, при тісній співпраці з ПАТ «АвтоКрАЗ», розроблені і серійно виготовляються комп'ютеризовані автомобільні тренажери вантажного автомобіля КрАЗ на базі серійної кабіни. Тренажер призначений для підготовки військових фахівців, зокрема формування практичних навичок поводження з органами управління автомобіля КрАЗ, навичок його водіння і поведінки в складних, аварійних, позаштатних і екстремальних ситуаціях.

Перший тренажер виготовлений на замовлення МО України і відправлений до Військової академії м. Одеса. Навчання проходять курсанти - майбутні офіцери ЗС України. Тренажер показав себе в роботі відмінно, у даний час фірмою «Метекол» ведуться переговори з МО України з приводу виготовлення ще декількох тренажерів на базі кабін КрАЗ.

Принцип дії тренажера простий, але ефективний. Той, хто навяається, виконує навчальні завдання, управляючи відповідними органами управління тренажера і контролюючи стан контрольно-вимірювальних приладів.

Апаратно-програмно-моделюючий пристрій синтезує імітацію графічної моделі стану за кабіною, різноманітні дорожньо-транспортні ситуації, знаки, розмітку, зустрічний і попутний транспорт, пішоходів, регулювальника, світлофори, дзеркала заднього і бічного огляду, позашляхову ситуацію тощо. Все це відображається на панорамному екрані, який знаходиться перед кабіною в поле зору курсанта, та на моніторах всередині кабіни.

Шуми, звуки і голосові коментарі відтворюються акустичним модулем, який знаходиться в кабіні.

За командою інструктора імітуються різні нештатні ситуації. Помилки та порушення курсанта  автоматично коментуються промовою, запам'ятовуються в базі даних, класифікуються, оцінюються і по закінченню навчальних заїздів роздруковуються.

Конструкція тренажера забезпечує не тільки його автономне функціонування, але і в групі різнофункціональних тренажерів, об'єднаних локальною обчислювальною мережею, з метою відпрацювання групових вправ.

Нагадаємо, що всюдихід КрАЗ-5233 (4х4), після успішного завершення Державних випробувань, в 2011 році був поставлений на озброєння ЗС України. Планувалося, що разом з тривісним всюдиходом КрАЗ-6322 вони замінять морально-застарілі і фізично зношені автомобілі ЗіЛ, ГАЗ і Урал, а також КрАЗи старих моделей.

За оцінкою військових, застосування комп'ютеризованого тренажера вантажівки КрАЗ у навчальному процесі підготовки водія дозволило істотно підвищити якість підготовки курсантів, а також зменшити вартість навчання.

  
Кількість переглядів 2096

Архів новин