nn

2015-й — ювілейний для Кременчуцького автозаводу рік

12 травня, 2015

КрАЗ відзначає 70 років із дня свого заснування. 31 серпня 1945 був підписаний знаковий для підприємства документ - Наказ Народного Комісара Шляхів Сполучення № 831/Ц про будівництво у м. Кременчук механічного заводу, заводу мостових конструкцій і прокатної бази Головмостобуду, які пізніше були об'єднані в одне підприємство - Кременчуцький мостовий завод. Цей завод згодом переніс дві реорганізації і врешті у 1958 році був перепрофільований в автомобільний - завод із виробництва вантажівок КрАЗ.

Говорячи про важливий для України, Кременчука та КрАЗа наказ НКШС, необхідно відзначити, що йому передувало прийняття Державним Комітетом Оборони 26 серпня 1945 рішення про забезпечення виконання масштабних робіт із відновлення зруйнованих мостів, які під час війни були повністю знищені.

Народний Комісаріат шляхів сполучення не міг у найкоротші терміни забезпечити виконання цього рішення, оскільки не мав своїх мостових заводів. Тому наприкінці квітня Наркомат почав підготовчу роботу по створенню управління з будівництва заводів у Кременчуці. А в травні 1945 року до Кременчука приїхала спеціальна бригада Головмостобуду під керівництвом майбутнього директора майбутнього Кременчуцького мостового заводу - Полякова Миколи Івановича, щоб визначити відповідний майданчик під будівництво об'єктів.

Майданчик був обраний на північній околиці міста, поруч із будівництвом заводу Народного Комісаріату авіаційної промисловості, який було законсервовано спочатку війни. Потім і ця територія була віддана Головмостобуду НКШС під будівництво заводу. Вибір майданчика в Кременчуці був обумовлений наявністю великої вільної території, близько розташованих під'їзних залізничних колій та шосейної дороги, що зв'язує майданчик і місто - це забезпечувало б будівництво місцевими будматеріалами, водою та електроенергією від міських джерел. На самому майданчику дивом вціліли після бомбардування водозабірна свердловина і водонапірна башта, а також збереглися обгорілі коробки гаража і ремонтних майстерень - все це також згодилося б при будівництві.

Важливу справу - вибір майданчика під будівництво мостового заводу в травні 45-го, було зроблено. Це був маленький початок великого шляху КрАЗу.

Про те, як будувався КрАЗ, ми продовжимо цикл оповідань на нашому сайті, повірте, це буде захоплююча подорож у минуле українського автогіганта.

Кількість переглядів 1497

Архів новин