nn

Відкрита відповідь КрАЗа на публікацію «Легенды о «Спартане»: нескромная переплата за кустарное качество»

16 червня, 2015

Шановні колеги, партнери, представники ЗМІ, шанувальники торговельної марки КрАЗ! На інтернет-сайті «Інформаційний опір» опубліковано матеріал «Легенды о «Спартане»: нескромная переплата за кустарное качество», зі змістом якого КрАЗ категорично не згоден. Слід зазначити, що загальна тональність статті та підібрані тенденційним чином факти, пересмикування подій і нав'язування читачам різко негативної оцінки щодо броньованих автомобілів КрАЗ-Спартан не залишає сумнівів у явно замовному характері статті, використаної як інструмент «чорного піару».

Враховуючи контекст публікації, прокоментуємо, на наш погляд, найбільш некоректні та неправдиві моменти:

«Перший недолік, який масово стали помічати бійці — слабка ходова частина», — це перекручування фактів. Відзначимо, що будь-який вид військової техніки «заточений» під певні завдання, і, виходячи з них, визначаються технічні вимоги до неї.

Бронеавтомобіль КрАЗ-Спартан побудований на шасі автомобіля Ford F-550, який успішно зарекомендував себе в якості надійної машини у багатьох операціях армії США та інших країн НАТО в країнах Близького Сходу та Африки. Завдання, які стоять перед машиною — патрулювання небезпечних районів, доставка і захист екіпажу від легкого стрілецького озброєння, від підриву на фугасі, вона виконує в повному обсязі.

Враховуючи, що в умовах, характерних для зони АТО, КрАЗ—Спартан став машиною ближнього бою, легким бронетранспортером, і використовується в умовах бездоріжжя, змінився характер навантажень. ПАТ «АвтоКрАЗ» самим ретельним чином аналізує всі зауваження, які надходять, і проводить доопрацювання конструкції відповідно до вимог отриманих технічних завдань. Ми не приховуємо, що були звернення на завод з приводу обриву кронштейнів амортизаторів поперечної стійкості. ПАТ АвтоКрАЗ вивчило отримані скарги та доопрацювало конструкцію кронштейна амортизатора поперечної стійкості. По автомобілях з доопрацьованою конструкцією кронштейна зауважень більше не надходило.

«Крім того, без спеціалізованих СТО, оснащених комп'ютерною технікою, обслуговувати КрАЗ «Спартан» виявилося неможливо» — це некоректне зауваження, яке не є недоліком самого автомобіля, а лише демонструє низький рівень технічного сервісу військових частин країни. Сучасні автомобілі, їх вузли і агрегати мають набагато більший ресурс, ніж автомобільна техніка, розроблена в СРСР в середині минулого століття. Електронні системи дозволяють контролювати роботу вузлів і агрегатів автомобілів, діагностувати їх стан і прогнозувати ймовірні відмови. Всі ці заходи дозволяють знизити збиток від поломок і час простою в ремонті. Як і будь-яка високотехнологічна техніка, такі автомобілі вимагають обслуговування в спеціальних майстернях. Але чомусь необхідність таких майстерень для обслуговування сучасних літаків, кораблів і навіть бронетехніки (наприклад, систем управління вогнем сучасних танків) не викликає сумніву, а до автомобілів зберігається відношення періоду кінця 20-го століття і при цьому зростають вимоги до його технічних характеристик.

«В результаті всього протягом місяця в однієї з бронемашин відвалилося колесо», — відверта брехня і ми вже про це писали. Колесо на опублікованому фото відвалилося в результаті вибуху фугасу і цьому є документальне підтвердження.

«.. А до кінця січня 2015-го, повідомляли ЗМІ, вийшли з ладу 12 і 14 (!) Переданих силам АТО бронемашин КрАЗ« Спартан », — це також  неправда. 15 автомобілів Спартан, переданих силовим структурам у січні, при чому без акту прийому-передачі, зважаючи на термінову необхідність їх присутності на передовій, були відправлені до зони АТО і більша частина з них отримала сильні пошкодження в результаті бойових дій. Формально перебуваючи у власності у виробника, насправді машини несли бойову службу. Завод взяв на себе всі відновлювальні роботи за цим машинам, хоча їх пошкодження озброєнням і не є гарантійним випадком.

— «Спартан» зазнали жорсткої критики, як і керівництво ЗСУ та держави в цілому, яка допустила придбання недосконалою і ламкою військової техніки за чималі бюджетні гроші. Початкова вартість одного бронеавтомобіля цієї марки склала 4550000 гривень.»

Це не правда. Жорсткої та іншої критики на адресу КрАЗа від перерахованих структур не надходило. Були рекомендації військових, звернення і прохання доопрацювати машини під певні цілі і завдання, що автозаводом і було зроблено. Хочемо зазначити, що на завод у великих кількостях надходили і надходять дзвінки і листи зі словами вдячності від тих бійців, чиї життя були врятовані завдяки броньованій техніці КрАЗ.

Що стосується ціни на автомобіль, то вона набагато нижча, ніж вказано в джерелі. Згідно з умовами контракту, ми не вправі озвучувати її, але готові надати відповідним органам підтверджуючі документи.

— «На думку експертів, є ряд інших суттєвих недоліків. Їх вичерпний список, втім, що викликав активні дискусії, опублікував гонщик і волонтер Олексій Мочанов. ... До переліку увійшли такі недоліки, як слабка ходова частина, необхідність сучасного палива, відсутність «запаски», сильна віддача при русі по пересіченій місцевості, слабенька броня, скло, що не витримує другого пострілу, слабкий захист кулеметника, відсутність радіостанції ... »

Ми з глибокою повагою ставимося до пана Мочанова і вже відповідали на всі його зауваження щодо КрАЗ-Спартана. Ми запрошували його до діалогу і на підприємство, щоб обговорити всі його зауваження, але він так і не відгукнувся на наше запрошення. Пройдемося ще раз по вказаних ним недоліків:

— слабка ходова —  див. вище

— Зауваження по паливу не можна відносити до автомобіля, тому що воно відображає недоліки не автомобіля, а системи постачання військових підрозділів.

— Відсутність запасного колеса:

Колеса автомобілів Спартан мають спеціальну вставку Run-Flat, яка забезпечує можливість продовжити рух і піти із зони обстрілу у разі пробою шин автомобіля зі стрілецької зброї або осколками вибухових пристроїв. Запасне колесо, яке прикладається, знаходиться в безпечній зоні і встановлюється замість пошкодженого колеса під час його ремонту. Система Run-Flat застосовується на всій сучасній броньованої колісної техніці армій світу і підтвердила свою надійність у багатьох гарячих точках світу

— Сильна віддача при русі по пересіченій місцевості.

Конструкція Ford F-550 зарекомендувала себе дуже надійною в найважчих умовах експлуатації. Для такого важкого автомобіля, здатного розвивати високу швидкість руху, дуже важливо зберігати керованість на всіх режимах руху. Доопрацювання рульового управління, введення додаткових демпфуючих елементів призведе до втрати інформативності керма, його «ватності». У такому випадку, при русі і маневруванні в умовах бездоріжжя значно зростає ризик перекидання автомобіля, що зробить його легкою мішенню супротивника.

— Слабкувата броня:

Бронекорпус спроектовано з урахуванням критичності захисту, забезпечуваного для різних відсіків. Безумовно, першорядну важливість має захист екіпажу як від обстрілу, так і від підриву. Встановлення бронелиста однакової товщини на некритичних ділянках призведе до ще більшої маси автомобіля, зниження його швидкості і маневреності, що, в свою чергу, знизить безпеку екіпажу. В той же час, випробування, які проводилися виробником бронекорпуса, — компанією Streit Group, на спеціалізованих сертифікаційних полігонах в Німеччині, підтвердили відповідність рівня бронезахисту вимогам європейських стандартів CEN.

— Скло, що не витримує другого пострілу:

ПАТ АвтоКрАЗ не має інформації, яка підтверджує це зауваження. У той же час підприємство виконувало відновлювальний ремонт автомобілів Spartan, що належать Прикордонній службі України та Нацгвардії, які були обстріляні супротивником. У нашому розпорядженні є фотоматеріали та інформація про обставини подій, які підтверджують стійкість броньованого скла і бронекорпусу та їх відповідність сучасним європейським стандартам.

— слабкий захист кулеметника:

Конструкція розроблена відповідно до технічного завдання. ПАТ «АвтоКрАЗ» готове розробити вежу кулеметника іншої конструкції при надходженні такого замовлення.

— відсутність радіостанції:

Такої опції в техзавданні не було передбачено, це ж стосується і протитуманних фар, про які йдеться далі у статті.

Система пожежогасіння на Спартанах встановлена, про це може свідчити той факт, що був випадок звернення на завод з приводу самовільного включення системи пожежогасіння при зіткненні машини.

— «За інформацією військових, «КРАЗ» просто проігнорував більшість їх листів, що стосуються недоліків бронемашин» — це неправда, оскільки існує тісний взаємозв'язок з механіками всіх підрозділів, куди надійшли бронеавтомобілі, і на першу їх вимогу ремонтні бригади виїжджають на допомогу. Хочемо підкреслити, що, як правило, будь-який виробник на техніку, яка задіяна у бойових діях, не дає гарантій. КрАЗ не тільки дає гарантії на машини, робить заміну вузлів і агрегатів, які вийшли з ладу в результаті боїв, а й відновлює за свій рахунок повністю розбиті на полі бою бронемашини. Вже близько 20 машин —  серійні та броньовані автомобілі КрАЗ-Спартан і КрАЗ-Кугуар, були відновлені і передані в місця їх постійної дислокації.

— «Згодом, не маючи ніяких на те підстав, постачальник підняв ціну ... До 5,5 млн грн за штуку !!!»

Відразу скажемо, що вказана ціна дуже завищена. Машинокомплекти даних автомобілів закуповуються за кордоном і ціна на них була зафіксована в доларах США. На дату укладення контракту курс гривні до долара складав близько 13,00, а до кінця 2014 року піднявся до 16,00. Відповідно, зростання курсу на 23% привело до зростання витрат у гривневому еквіваленті на імпортну складову (машинокомплект).

Пропорційно цьому росту витрат і була змінена попередня контрактна ціна. Однак, заводу, фактично, вдалося закупити валюту за нижчим курсом для купівлі машкомплектів і фактична ціна реалізації готового автомобіля знизилася.

Хочемо зазначити, що в умовах нестабільної економічної і політичної ситуації в країні поява такого роду недостовірної інформації про вітчизняного виробника викликала різко негативну реакцію серед трудового колективу підприємства, кременчужан, військових і партнерів КрАЗу. Виникає питання: як на сайті, який позиціонує себе як «..проект, головним завданням якого є протидія в інформаційному полі зовнішнім загрозам, що виникають для України в основних сферах: військовій, економічній та енергетичній, а також у сфері інформаційної безпеки. Де надходить інформація перевіряється як мінімум по 2-му не пов'язаним між собою джерелами, норма — 3 джерела. », може, за наявності стількох джерел, бути стільки неправди. Викликає великий сумнів також наявність таких джерел і їх достовірність.

КрАЗ ще раз запевняє: нам дуже корисна критика, якщо вона конструктивна, — це дозволяє робити нашу продукцію краще. Ми готові до діалогу. Але ми не згодні з неправдивістю, некоректністю матеріалів, опублікованих на замовлення або на основі сумнівних джерел. Вони шкодять репутації КрАЗу, болісно зачіпають гідність трудового колективу Кременчуцького заводу, який у важких умовах виконує оборонні замовлення і, до слова, демонструє кращий серед автовиробників результат роботи.

КрАЗ робив і робить все для якнайшвидшої перемоги і відновлення миру в Україні.

З повагою,
трудовий колектив ПАТ «АвтоКрАЗ»

Кількість переглядів 5652

Архів новин