nn

КрАЗ був в першому ряду ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

26 квітня, 2016

26 квітня - День чорнобильської трагедії. Він став особливою трагічною датою для українців, білорусів, росіян, а також населення всього світу.

30 років минуло з моменту вибуху на ЧАЕС, але все цивілізоване людство досі в цей день згадує події на Чорнобильській АЕС, про тих, хто, не шкодуючи життя та здоров'я, встав на боротьбу з радіацією.

Кременчуцький автозавод виявився в першому ряду ліквідаторів цієї ядерної катастрофи. Тоді, в 1986-му, у небезпечну заражену зону вирушили понад 300 кразівців. Вони їхали впевнені в тому, що покликані на військові збори. Насправді ж спецрейсом їх доставили в саме пекло, до Чорнобиля, для усунення наслідків катастрофи. У числі близько 10 тис. одиниць різної техніки сюди було кинуто велику кількість автомобілів КрАЗ різних моделей. Першими завдання з наведення понтонного моста через річку Прип'ять для евакуації населення виконували автомобілі КрАЗ-255Б у складі ПМП з Київського військового округу. Міст був зведений за сім годин і 30 квітня по ньому розпочалася евакуація.

Але найважливішим завданням, поставленим Кременчуцькому автозаводу урядом країни, стало створення спеціальних машин, які можуть працювати в зоні високої радіації. Їм потрібно було вивозити радіоактивні уламки будівель і забезпечувати будматеріалами будівництво над останками четвертого енергоблоку захисного саркофагу.

Завдання заводу із виготовлення партії спеціальних самоскидів надійшло в ввечері неділі 22 червня 1986 року. За базу спецмашини вирішили взяти надійний самоскид КрАЗ-256Б1. Створені спеціалістами КрАЗу машини мали спеціальну одномісну свинцеву кабіну вагою 3 тонни з максимальним захистом водія.

 

У першій половині липня сім спеціальних самоскидів вирушили на ЧАЕС, а до кінця місяця завод відправив туди ж ще 11 одиниць. КрАЗ-256Б1 зі свинцевою кабіною дісталася найнебезпечніша робота в зоні підвищеної радіоактивності. Під час розчищення уламків четвертого енергоблоку на них роботизованими машинами вантажили сильно заражене сміття. Ці ж самоскиди доставляли бетон безпосередньо в епіцентр катастрофи, який підвозили їх серійні «побратими». Після виконання завдання всі 18 спецавтомобілів КрАЗ-256Б1 були поховані в спеціальному земляному могильнику в с. Бураковка, неподалік від ЧАЕС.

 

Працівники автозаводу, які брали участь у виготовленні «чорнобильських» КрАЗів, були відзначені високими урядовими нагородами.

І сьогодні, через 30-років після аварії, всі працюючі «чорнобильці» залишаються в зоні особливої  уваги адміністрації ПАТ «АвтоКрАЗ». Напередодні трагічної дати прийнято рішення про заохочення 63 працівників автозаводу, які брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС, грошовими преміями.

Кількість переглядів 1970

Архів новин