nn

Сторінки історії: комбайновий період «КрАЗу»

09 серпня, 2016

Кременчуцький автозавод - єдиний в Україні виробник великовантажних автомобілів із замкнутим технологічним циклом, має багату 70-річну історію. На цьому довгому відрізку життєвого шляху завод тричі змінював свій профіль. 60 років тому, у 1956 році, наше підприємство було реорганізовано в Кременчуцький комбайновий завод. Уже в перший рік Уряд ставив завдання випустити 8 тис. кукурyдзозбиральних комбайнів моделі КУ-2А. Це були прості універсальні безмоторні сільськогосподарські машини, призначені для механізованого прибирання кукурудзи. Згідно з указом ЦК КПРС потрібно було в стислі терміни реконструювати ряд цехів і дільниць, створити цех холодного штампування, запустити складальний конвеєр, малярносушільний комплекс. Було потрібно також виготовити технологічне оснащення: штампи, пристосування, ріжучий і вимірювальний інструменти.

Із «Россільмашу» до Кременчука передали всю технічну документацію на комбайн і допомогли заводським фахівцям освоїти необхідні техпроцеси.

Уже влітку почався випуск деталей комбайна, із яких проводилася пробне стендове складання. Примітно, що кожен вузол спочатку розбирали по частинах, а потім збирали знову: таким чином вчилися розуміти взаємодію деталей і набували необхідні навички. Перші 10 кременчуцьких кукурудзозбиральних комбайнів КУ-2А були зібрані вже в липні 1956 року, а в кінці серпня був запущений головний конвеєр.

Ку-2А довго користувалися величезним попитом в колгоспах і радгоспах, адже тоді з ініціативи Генерального секретаря ЦК КПРС М. Хрущова значну частину земельних площ в СРСР засівали кукурудзою, врожайність у якої була значно вищою, ніж у традиційних зернових культур. Крім комбайнів, завод виробляв буртоукладальники, візки для прориву буряка та іншу сільгосптехніку. У жовтні 1958 року Кременчуцький комбайновий завод був перепрофільований на випуск автомобілів, що потребувало принципово нового рівня виробництва і технологій.
Комбайновий період в історії «КрАЗа» важливий тим, що за дуже короткий проміжок часу була проведена реконструкція всього підприємства, освоєні сучасні технології машинобудівного виробництва. Це зіграло важливу роль при переході до випуску автомобілів.

Наша довідка:

За період існування Кременчуцького комбайнового заводу було випущено: комбайнів КУ-2А - 14061 шт., буряконавантажувачів - 5285 шт.,буртоукладальників - 50 шт., дорожніх катків - 874 шт., візків для прориву буряка - 4150 шт., очищувачів качанів кукурудзи - 329 шт, тракторних коліс - 24612 шт.

 
 
 
Кількість переглядів 2012

Архів новин