nn

Новітні РСЗВ на шасі КрАЗу демонструвалися вищому командному складу країни

07 листопада, 2017

Реактивні системи залпового вогню «Верба» і «Ураган», що базуються на повнопривідному шасі КрАЗ-6322 (6х6), у числі новітнього озброєння українських артилеристів були представлені вищому військовому складу країни на чолі з Президентом України. Ця подія відбулася в День ракетних військ і артилерії на одному з військових полігонів Київської області. Президент України Петро Порошенко провів огляд новітніх зразків озброєння і залишився задоволений новою технікою, яка зараз надходить до військових частин. Зокрема, на своїй сторінці у Фейсбуці він зазначив: «Завдяки новим зразкам озброєння наша артилерія навчилась бити точно в ціль, не марнуючи снарядів і часу.

Як кажуть самі військові: наша артилерія стала "зрячою", може бачити далеко, куди не зазирнеш з біноклем чи дальноміром. Приємно бачити, як з кожним днем підвищується сила та міць Збройних Сил України.»

«Верба» - українська реактивна система залпового вогню нового покоління, призначена для ураження живої сили противника, броньованих об'єктів і командних пунктів в умовах бойової обстановки. «Верба» - нове покоління відомої РСЗВ «Град». Вона в сім разів швидше, ніж «Град, настроюється до стрільби, у чотири рази оперативніша за швидкістю передачі топографічних даних. Управління вогнем, прицілювання і зарядка здійснюється в автоматичному режимі з кабіни екіпажу, без безпосереднього втручання операторів у роботу. Українська РСЗВ сконструйована на базі українського шасі - автомобіля КрАЗ ( «Град» - на базі російського «Уралу»), оснащена п’ятимісною кабіною.

Зарядка РСЗВ озброєнням здійснюється за допомогою додаткового автомобіля, який стикується з пусковою установкою і перезаряджає її новим комплектом боєприпасів. Цей автомобіль для транспортування і заряджання ракет на кразівському всюдихідному шасі в якості бази знаходився поруч з РСЗВ.

Петро Порошенко також оглянув РСЗВ «Ураган», калібром 230 мм, створений в партнерстві «КрАЗу» і Шепетівського ремонтного заводу. Главі Держави нову бойову машину особисто представляв генеральний директор ПрАТ «АвтоКрАЗ» Роман Черняк. Він зазначив, що задоволений тією обставиною, що в парадному показі взяв участь і помітно виділявся серед іншого озброєння вітчизняний автомобіль і спецвироби на його шасі: 6х6 - РСЗВ «Верба», «Ураган», пуско-зарядочна машина, а також командно-штабна машина (КШМ), призначена для монтажу функціональної апаратури і забезпечення життєдіяльності особового складу машин управління  на шасі 4х4. У демонстраційних польових стрільбах також вагоме місце займали бортові автомобілі КрАЗ-5233, КрАЗ-255, які використовувалися в якості тягачів для транспортування артилерійських гармат різних калібрів.

КрАЗ і далі продовжить фінансування розробок нової техніки для військових, у свою чергу розраховуючи на державну підтримку у вигляді замовлень за бюджетні кошти техніки українського виробництва.

 

Фото: www.facebook.com/pg/petroporoshenko, defence-blog.com

Кількість переглядів 3434

Архів новин