nn

Пожежні автомобілі КрАЗ готові до боротьби з надзвичайними ситуаціями

28 квітня, 2020

Автокразівці, як і всі українці,  стурбовані надзвичайною пожежною ситуацією, що виникла на території нашої держави. у лісах та степах України. Кременчужани теж час від часу відчувають запах диму та гарі, що спричинені численними загоряннями.

Державна служба з надзвичайних ситуацій продовжує проводити заходи з ліквідації наслідків лісових пожеж у Полтавській Житомирській, Вінницькій областях та Зоні відчуження. Ми знаємо, що керівництво Державної служби України докладає максимум зусиль аби створити пожежникам відповідні умови для несення служби та виконання надскладних завдань у цей непростий час. А також, впевнені, що наше підприємство може допомогти, адже здатні виготовити сучасні пожежні автомобілі, які відповідають усім сучасним нормам і стандартам. Пожежні автомобілі КрАЗ дуже добре зарекомендували себе не тільки в Україні, бо давно стали своєрідним еталоном галузі. АвтоКрАЗ працює рік у рік над вдосконаленням техніки та розширенням її модельного ряду.

Ось, наприклад, у 2017 році лінійка спецтехніки КрАЗ поповнилася новою пожежною автоцистерною КрАЗ-5401(АЦ-7-40) колісної формули 4?2. Автоцистерна призначена для доставки до місця пожежі бойового розрахунку, засобів пожежогасіння, пожежно-технічного обладнання та служить для гасіння пожеж водою та повітряно-механічною піною.
Базою нового пожежного автомобіля послужило перспективне двовісне шасі автомобіля КрАЗ-5401Н2 з компонуванням «кабіна над двигуном». За двомісною кабіною автомобіля розташований спеціальний відсік для шістьох осіб бойового розрахунку. До складу спецобладнання входять: автоцистерна 6,5 кубометрів, 500-літровий бак для піноутворювача, пожежний відцентровий насос НЦП-40/100-Р-Р, автономна напівавтоматична вакуумна всмоктувальна система та інше обладнання, необхідне для ефективного виконання завдань при ліквідації пожеж.

 

Для Полтавського ГЗК «АвтоКрАЗ» виготовив автоцистерну пожежну АЦ 11-70 (63221), призначену для доставки до місця пожежі особового складу, вогнегасних речовин, пожежно-технічного озброєння та аварійно-рятувального обладнання для гасіння вогнищ, загорянь і проведення аварійно-рятувальних робіт.

База АЦ-11-70 - повнопривідне шасі КрАЗ-63221 (6х6) із можливістю відключення переднього моста.
Цистерна вміщує 10 тонн води, тонну піноутворювача і 250 літрів вогнегасного порошку . За рахунок насосної станції потужністю 70 л/с, висота потоку води досягає 30 метрів.

За словами рятувальників, такий автомобіль більш потужний з усіх п'яти одиниць, які є в автопарку ПГЗК. Кількість вогнегасних засобів, які вміщує автомобіль, дозволяє виконувати більш складні завдання і гасити пожежі набагато більших об’ємів. 

 

На службі ДСНС знаходяться й пожежні телескопічні підйомники на повнопривідному шасі КрАЗ-63221 колісної формули 6х6. Вони призначені для подачі води або розчину піноутворювача при гасінні пожеж та для проведення рятувальних робіт на висоті.

 

Пожежна автоцистерна АЦ-13-70 на шасі автомобіля КрАЗ-6511Н4 (6х4) перебуває на службі пожежно-рятувального загону ПрАТ «Полтавський ГЗК» з 2011 року. За ці роки аварійно-рятувальна служба Ferrexpo, використовувала пожежну автоцистерну на гасінні пожеж різноманітної складності, у тому числі під час гасіння торф’яників поблизу Кременчука. Фахівці пожежної справи перевагами КрАЗів називають високу прохідність шасі, його стійкість, наявність у конструкції кабіни та цистерни ребер жорсткості, які підвищують міцність і надійність. Цінують пожежники й оперативність цієї техніки, великий об’єм цистерни, яка може бути і дозаправником для інших пожежних машин, потужні насоси. Об’єм цистерни для води – 11 000 л, Запас вогнегасного порошку - 250 кг,  обсяг бака для піноутворювача – 2000 л.

 

Цілий ряд автомобільних шасі виробництва Кременчуцького автозаводу обладнаний автоцистерною пожежною АЦ-40: КрАЗ-5401Н2 (4х2), КрАЗ-5401НЕ (4х4), КрАЗ-5233Н2 (4х2), КрАЗ-5233НЕ (4х4) і КрАЗ-65053 (6х4).

 

Для рятувальників Донеччини АвтоКрАЗ виготовив 8 пожежних автомобілів АЦ-60, чотири з яких - автомобілі важкого типу на базі шасі КрАЗ-65053 колісної формули 6х4.

 

Державна служба із надзвичайних ситуацій Сумського та Миколаївського гарнізону у 2018 році отримала партію автомобілів підвищеної прохідності на шасі КрАЗ-5401НЕ (4х4) вантажопідйомністю 9,5 т. Шасі  призначене під виготовлення різних спецвиробів, у даному випадку - автоцистерни АЦ-4-60. Оригінальність цього шасі полягає в тому, що, з урахуванням вимог замовника, вперше на двовісному повнопривідному КрАЗі застосована дворядна чотиридверна шестимісна кабіна, параметри якої були прописані в даному тендері. Кременчуцькі конструктори провели адаптацію цієї кабіни до шасі автомобіля КрАЗ-5401НЕ. Широкопрофільна шина з ЦПШ, встановлена на цьому шасі, дозволяє експлуатувати спецвиріб не тільки на дорогах із різним покриттям, а й в умовах повного бездоріжжя. До того ж оснащення автомобіля двома паливними баками по 165 л, які забезпечують пробіг автомобіля на відстань до 600 км, дозволяє здійснювати оперативну доставку екіпажу і обладнання до місця проведення рятувальних, аварійний або інших необхідних, відповідно до специфікації автомобіля, робіт.

 
 

Для надзвичайних умов засушливого клімату Казахстану було поставлено автопоїзд пожежний АЦ-30-70-2 (6443)-406 в складі сідельного автомобільного тягача КрАЗ-6443 і напівпричепа-цистерни. Автопоїзд призначений для доставки до місця пожежі бойового розрахунку, засобів пожежогасіння і пожежно-технічного озброєння; гасіння пожеж водою і повітряно-механічною піною з цистерни; перекачування води з іншими автомобілями при значному віддаленні водойми від місця пожежі (запас води 30 000 л.).

 

Стала б у нагоді вітчизняним пожежникам для локалізації осередків пожежі, створена ПрАТ «АвтоКрАЗ» у тісній співдружності з Крюківським вагонобудівним заводом (Кременчук) траншейно-котлованна машина,  призначена для риття траншей і котлованів у ґрунтах різних категорій, а також для засипання виїмок і розчищення майданчиків при температурі навколишнього повітря від - 40  C до + 40  C при відносній вологості 98%.

 
 

Широкий модельний ряд перспективної техніки КрАЗ, створений «АвтоКрАЗом», дозволяє забезпечити імпортозаміщення внутрішнього ринку ефективною спецтехнікою вітчизняного виробництва. Виробничі потужності, кадровий потенціал і відпрацьовані роками технології дозволяють це зробити в необхідних обсягах в різному виконанні. ПрАТ «АвтоКрАЗ» розраховує, що вітчизняний продукт, який відповідає всім сучасним вимогам, що висуваються до такої спецтехніки, незабаром з’явиться в автопарках підрозділів ДСНС.

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі. Надзвичайна пожежна небезпека зберігається на всій території України і сьогодні.

«КрАЗ» може оснастити підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій, зокрема і пожежно-рятувальні частини підприємств, ефективною вітчизняною технікою та забезпечити її своєчасне технічне обслуговування.

«АвтоКрАЗ» має в арсеналі широкий модельний ряд пожежних і спеціальних автомобілів із оригінальними технічними рішеннями, сучасним оснащенням, високими надійністю і якістю.

Автомобілі КрАЗ готові значно підсилити протипожежний захист України та сприяти ефективній ліквідації надзвичайних ситуацій!

Кількість переглядів 2223

Архів новин