nn

Українські промисловці наполягають на підтримці вітчизняних виробників

30 квітня, 2020

Під час робочої поїздки в Полтавську область 6 березня 2020 року Президент Володимир Зеленський відвідав і завод "АвтоКрАЗ". Главі держави продемонстрували випробування техніки на спеціальному полігоні та широкий модельний ряд продукції підприємства, що включає більш ніж 50 моделей автомобілів цивільного та військового призначення. Президент схвально оцінив презентацію й можливості техніки.

 

"Ці випробування справді вражають. Потрібно на всіх рівнях підтримати українське виробництво, бо тут працюють наші люди", – наголосив Володимир Зеленський.

«АвтоКрАЗ»  нині перебуває у складній ситуації, тож його керівництво разом з Главою держави, міністром інфраструктури Владиславом Криклієм та очільниками області й міста обговорили шляхи виведення заводу з кризи. Президент Зеленський В.О. наголосив на необхідності посилення підтримки українських підприємств (та ПрАТ «АвтоКрАЗ» зокрема) з боку державних структур, акцентувавши увагу на закупівлі техніки саме вітчизняного виробництва. Крім того, звернув увагу і на те, що варто було б подумати про доступність кредитів та підтримку тих, хто закуповує техніку вітчизняного виробника. Тут згадали і про компенсацію кредитної ставки для тих, хто  закуповує техніку Білорусі в Україні, та необхідність таких програм для придбання вітчизняних автомобілів.

 

На жаль, не зважаючи на це, внутрішній ринок країни продовжує наповнюватися вантажними автомобілями іноземного виробництва, аналоги яких виробляються в Україні, ставлячи на межу виживання високотехнологічні галузі промисловості. ПрАТ «АвтоКрАЗ», плідно співпрацюючи з Міністерством оборони України, Національною гвардією України, Державною службою з надзвичайних ситуацій та Державним агентством автомобільних доріг України, розробив та виготовив сотні автомобілів, але сьогодні державні, міські та обласні структури продовжують прописувати державні тендери під закупівлю конкретних автомобілів – МАЗ.

Власними силами, не звертаючи уваги на економічні труднощі, не чекаючи будь-якої державної допомоги, «АвтоКрАЗ» протягом багатьох років працює над створенням новітніх зразків автомобільної техніки, враховуючи потреби ринку в різних сегментах: комунальному, дорожньому, будівельному, сільськогосподарському та інших.

Створення новітніх зразків відбувається на заводі від початкового етапу — конструкторського проектування, до виходу готової одиниці техніки з наступною перевіркою профільними фахівцями випробувального центру.

У 2014-2015 роках "АвтоКрАЗ" постачав Збройним силам України до тисячі автомобілів на рік. Але згодом обсяги замовлень почали падати, а з 2018 року замовлення припинилися взагалі.

Керівництвом заводу за завданням Президента складено план виготовлення продукції, у якому зазначено, скільки і якої продукції автозаводці готові виготовляти, якої вартості,  яка при цьому буде заробітна плата працівників та яка сума податків буде виплачена державі.

«АвтоКрАЗ» зараз акцентує увагу на виготовленні автомобілів для потреб Міністерства Оборони, працює у напрямі виробництва спеціальної техніки для комунальних підприємств, місцевих громад та приватного сектору.

На сьогодні військова техніка КрАЗ задіяна у більш ніж 50 проектах розробки та випробовування новітньої військової техніки. Наприклад, всім відомі розробки ракетного комплексу Р-360 «Нептун», РСЗВ «Верба», САУ «Богдана» та інших.

 
 

Машинобудування традиційно є однією з провідних галузей економіки в промислово розвинутих країнах, що забезпечує найбільшу питому частку зайнятості населення. Кожне робоче місце в машинобудуванні продукує створення 10 робочих місць в таких важливих для економіки України галузях як металургія, нафтохімія, верстатобудування, електроніка та електротехніка, тощо.

Лобіювання інтересів іноземних виробників протягом останніх років призвело до стагнації «КрАЗу», від стабільної роботи якого залежить добробут більш ніж двох тисяч його робітників та до 250 тисяч працівників суміжних галузей. Слід зазначити, що для виробництва автомобілів наше підприємство додатково співпрацює близько зі 150 підприємствами України. Найбільші українські постачальники  «АвтоКрАЗу»: ТОВ «Метінвест»,  ТОВ «Преміорі», м.Біла Церква, ТОВ «Сферос-Електрон», м Львів, АТ «ПТМЗ», м.Полтава, ТОВ НВП «ПРОМТРАНСЕНЕРГО», м. Суми, ТОВ «Сейф Гласс Фактори», м. Бердичів, ТОВ «СКФ Україна», м. Луцьк, ДП "Електроважмаш", м.Харків, ПрАТ "Кредмаш", м.Кременчук та інші.

 

Стан економіки держави та економічне становище вітчизняних виробників нерозривно пов’язані між собою. Нерівні конкуренті умови абсолютно не сприяють розвитку виробництва ПрАТ «АвтоКрАЗ», а закупівля іноземної техніки веде за собою «вимивання» державних коштів за межі України та завдає істотної шкоди українській економіці. Не дивлячись на те, що аналогічну техніку виготовляє «АвтоКрАЗ», маємо наступний рейтинг продажів нових вантажних автомобілів в Україні у 2019 році в цивільному секторі: на перших позиціях МАЗ (17,56%), MERCEDES-BENZ (12,63%), МАN (11,17%), SCANIA (10,55%), VOLVO (6,88%). Єдине ж вітчизняне підприємство – «АвтоКрАЗ», у структурі продаж має лише 4,10%.

ПрАТ «АвтоКрАЗ» — єдиний український виробник вантажної техніки, який може повною мірою забезпечити імпортозаміщення в країні сучасною, ефективною та надійною технікою, призначеною для різних секторів економіки. На сьогоднішній день на «КрАЗі» існують потужності для виробництва 7 000 автомобілів в рік при однозмінному режимі роботи.

Практика захисту підприємств, які розробляють та виготовляють продукцію для вітчизняного ринку з метою імпортозаміщення, нарощення експорту та відновлення внутрішнього виробництва відома кожній країні.

 Байдужість із боку держави до вітчизняного виробника, відсутність пріоритетності під час здійснення закупівель у військовому та цивільному секторах призводить до зниження життєвого рівня населення, зайнятого в промисловості та втрати робочих місць на підприємстві. Недостатній обсяг обігових коштів, неритмічність виробництва спричиняє затримки  платежів, збої в закупівлі комплектуючих за існуючими контрактами, збільшення термінів виготовлення продукції, що стає на заваді співпраці з новими покупцями.

Ми звертаємось до керівництва держави із пропозицією – залучити ПрАТ «АвтоКрАЗ» до державних проектів, прийнявши до уваги наші можливості та готовність поставляти якісну вітчизняну техніку. Також, звертаємось із проханням вжити заходи щодо офіційної підтримки автомобілебудівної галузі шляхом залучення вітчизняного виробника до виконання планів загальнодержавних програм та використання державних коштів, як механізму стимулювання ринку автомобільного транспорту, тільки на придбання техніки національного виробника з врахуванням максимально можливого відсотку локалізації (державні закупівлі МО, ДСНС, УкрАвтоДор та ін.). Максимальний відсоток локалізації інвестиційного проекту (при інших рівних умовах) повинен стати головним критерієм оцінки переможця тендера за участю іноземного та українського виробників.

МВФ на тлі пандемії коронавірусу знизив свої прогнози щодо зростання світової економіки і попередив про падіння обсягів виробництва у світі в 2020 році до такого рівня, якого ще не було з часів Великої депресії 1930-х років. Причому МВФ прогнозує, що розвинені економіки впадуть на 6%, що ж говорити про нашу країну? Експерти погіршили прогноз ВВП України з росту в 3,2% до падіння в 4,2% в 2020 році згідно з прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Колектив компанії «АвтоКрАЗ» підтримує позицію правління Укрзалізниці та заклик колективу ПАТ «КВБЗ» щодо поглиблення локалізації виробництва.

Ми готові повною мірою забезпечити імпортозаміщення в країні сучасними, ефективними та надійними автомобілями, призначеними для різних секторів економіки, та з надією очікуємо позитивних зрушень в машинобудівній галузі від Уряду країни.

Сприяння розвитку національного виробництва   позитивно вплине як на галузь, так і на економіку країни в цілому: створення нових робочих місць, підвищення рівня зарплат, збільшення податкових платежів до державного та місцевого бюджетів, забезпечення модернізації основних фондів організацій, підвищення їх конкурентоспроможності й рентабельності тощо.

Кількість переглядів 1274

Архів новин